Verjaag je spook van angst

Er is mij onlangs iets overkomen dat mij maar niet loslaat. Niet zozeer omdat de situatie zelf zo ernstig was, maar meer omdat ik niet zo goed weet hoe ik ermee kan omgaan. Ik voel me duidelijk verscheurd door twee delen in mezelf. Alsof twee verschillende personen samen in de boksring staan en elkaar rake klappen uitdelen. De ene persoon is heel verantwoordelijk, rechtschapen en wil alles doen, zoals het hoort. De andere persoon (die in dit geval de meeste klappen krijgt) is bang voor de afkeuring door anderen, wil graag de lieve vrede bewaren en wachten in een hoekje tot de storm voorbij gedenderd is. Over het algemeen heeft de verantwoordelijke, volwassen persoon de meeste autoriteit en weet ik dat die uiteindelijk de overhand zal krijgen, maar voor nu is ignorance bliss en waad ik me voor zolang het duurt in het kabbelende, rustgevende water van onschuld.

Angst is als een spook. Belemmerend, verlammend, verterend, maar over het algemeen onrealistisch. Want angst creëer je meestal zelf; door de gedachten die je kiest. De beren die jij op de weg ziet lopen, heb je daar zelf neergezet. Wie bepaalt er dat je bang zou moeten zijn? Hoe weet je of dat wat je vreest dat zal gaan gebeuren, ooit uit zal komen? Deze en andere belemmerende gedachten zorgen er vaak voor dat we heel veel willen, maar dat er uiteindelijk weinig uit onze handen komt. Die eerste stap is vaak al zo moeilijk, brengt zoveel onzekerheden met zich mee, dat we liever voor de veilige weg kiezen van niets doen. En dan komt de innerlijke onrust, want niets doen brengt je geen stap dichter bij je doel. En zo draai je rond in cirkels en groeit je dilemma: vechten of vluchten.

Ken je dit gevoel? Speelt het spook van angst een grote rol in je leven en luister je meestal naar wat ‘ie te zeggen heeft? Verschijnt ‘ie bij alledaagse gebeurtenissen, of bij de wat meer impactvolle events? Hoe belemmert het spook jou in wat je wilt, in wat je wilt bereiken?

Ik ben benieuwd naar je ervaringen en nodig je uit die hier te delen. Ter inspiratie voor jezelf en wellicht ook voor anderen.

Groetjes, Wanda

http://www.youtube.com/watch?v=GHAauiJwwmU

Laat wat van je horen

*